torek, 3. junij 2014

Naj živi slovenščina!

Dvema prijateljicama pokažem fetus mojega bloga in ena izmed njiju se prime za glavo in mi začne na dolgo in široko razlagat, kako ni prav, da pišem objave v slovenščini. Da je škoda, da zapravljam čas. In o tem, kolikšen del teh dveh milijončkov slovensko govorečih osebkov (točno tako se je izrazila!) bo zares sploh bralo moje delo. Po njenem mnenju bi vsekakor morala pisati v angleščini! "To bi bila prava stvar, zagotovo brana z vseh koncev sveta."
Pa ja.
Morala sem se ustaviti in zapisati, ker me je to res razjezilo. In hkrati užalostilo. Čedalje več je slovenskih avtorjev, piscev blogov, ki za ceno velike pubicitete ne uporabljajo svojega maternega jezika, ampak kar angleščino. Seveda, kogarkoli bi ustavila na ulici kateregakoli mesta na svetu (razen morda Rusije :) ), ta pozna vsaj nekaj besed v angleščini. Vsaj "sori", "love" in "fak". Tako tudi, če je napisano besedilo slabo, dobi več bralcev, kot dobro napisan sestavek v slovenščini. Nimam nič proti angleščini, ustavimo se tu. Povsod jo uporabljam, vsak dan. Zgodilo se je že, da sem poznala pomen besede v angleščini, slovenskega prevoda pa se nisem spomnila.
Kaj če bi se Trubar odločil, da je pisanje v novem, še nerazvitem jeziku prevelik zalogaj, da bi bilo za peščico Slovenčkov bolje, da ostanemo nevedni, kup kmetov. Zakaj bi se trudil. 
Resnica je, da bi danes brez jezika najbrž bili samo del nečesa večjega, ne bi nas bilo, nas že tako zelo "narodnozavednih" Slovencev.
Ne kritiziram zapisov Slovencev v angleščini, sploh ne! Nameravam tudi sama zapisati ničkoliko objav in pesmi v angleščini in še marsikaterem drugem jeziku!
Pravim samo; če bomo spoštovali kar je naše, bomo spoštovani.


1 komentar:

  1. no jaz sem prebrala ta blog, pa čeprav je napisan v slovenščini. ;) in tudi sama ga pišem v slovenščini, ker sicer znam angleško, ampak se mi zdi prav, da pišem v svojem jeziku. :))

    OdgovoriIzbriši